måndag 28 juli 2014

Emery Dress - a garment with a lot of effort!

Till min lillebrors bröllop ville jag förstås ha en ny klänning. Jag bestämde mig för att ta tag i mönstret till Emery Dress och jag bestämde mig för att inte ge upp. Det var ju tur kan en säga. Jag tror inte jag lagt ned så många timmar på en klänning någonsin som denna. Phew!

Toile nummer 1 sydde jag i storlek 6 - för stor. Toile nummer 2 sydde jag i storlek 2 - för liten.

Det här är toile nummer 3 och sydd i storlek 4 och eftersom jag utifrån passformen på toilen i storlek 2 anade att det var storlek 4 som var den rätta så modifierade jag mönstret genom att minska bredden över skuldror och axlar på en gång. Den satt då perfekt i ryggen, men eftersom jag hade minskat ungefär ganska många cm över skuldror och axlar så blev det en glipa fram. Då var jag väldigt trött och gick och lade mig och surfade runt lite och hittade denna tutorial för att lösa mitt problem. Nästa dag gjorde jag som det stod och resultatet blev relativt bra som synes här, nu var det "bara" ärmen kvar.


Eftersom jag hade ändrat både fram- och bakstycket på livet så var jag tvungen att rita en egen krage och även infodringar. Infodringarna var ju inte svåra, det är bara att rita efter den befintliga linjen längs halslinningen och sedan göra en 6 cm bred mönsterdel och så är en klar. Att rita en ny krage däremot är inte riktigt lika enkelt men eftersom google är en av de bästa sakerna som hänt i mitt liv så googlade jag och hittade den här tutorialen och vips så hade jag ett nytt mönster till kragen! Sydde således ett ordentligt liv förutom ärmarna och upptäcker då att i och med alla förminskningar i livet så hade halslinningen krympt till kvävningsvarning. Då blev jag rätt trött faktiskt och tog kvällen. Morgonen därpå provade jag en annan klänning jag gillar och markerade skillnaderna på halsen och utifrån det kunde jag rita om halslinningen. Och mönstret till infodringarna. Och mönstret till kragen.

Mönstret till klänningen möjliggör olika alternativ när det gäller modell på ärm. Jag provade den korta varianten, men tyckte inte att den satt så bra på baksidan av armen. Googlade igen och hittade bland annat den här, den här, den här och den här länken som jag läste noggrant och därefter bestämde jag mig för att rita om ärmen helt. Jag ritade en, två, tre, fyra, fem olika ärmar innan jag blev nöjd. Det slutade med en holkärm. De kan se lite olika ut och här ser du hur min ser ut i toileversionen. Gillade resultatet skarpt och ä-n-t-l-i-g-e-n var det dags att sätta saxen i fintyget (första toilen, i storlek 6 sydde jag ju redan innan midsommar, men andra toilen sydde jag 19 juli och den här på fotot var färdig 24 juli).

Sömnaden i fintyget gick inte heller helt smärtfritt kan en väl lätt säga... Jag trodde att jag hade den perfekta ärmen, men när jag skulle sy i ärmen på samma sätt som jag syr i ärmar i tyger med stretch, det vill säga efter att jag sytt i axelsömmen men innan jag syr sidsömmen, så upptäcker jag att ärmen är 3 cm för kort fram och 1,5 cm för kort bak. Det vara bara att gå ned och rita om ärmen för femte och sista gången...

När jag hade rynkat kjoldelarna, sytt fast dem och sytt ned sömmen mot livet var det dags att prova inför att jag skulle sy fast det dolda blixtlåset. Jag upptäcker då att klänningens liv är trängre än toilen vid midjan! Egentligen är det 1,5 cm sömsmån vid blixtlåset men jag beslutar att bara ta 1 cm sömsmån, vilket i alla fall ger ynka 1 cm mer i vidd runt midjan. När jag sedan syr fast dragkedjan så upptäcker jag efter ungefär 20 cm att jag glömt ställa om trådspänningen sedan jag rynkade tyget i kjoldelen, vilket skapar en söm som drar ihop tyget längs blixtlåset. Det var bara att ta fram sprättaren och sy i blixtlåset med rätt trådspänning! Jag modifierade kjolen genom att korta av den nästan 1 dm eftersom jag inte är så lång och gillar när kjolarna slutar ovanför knäet.

När jag sedan provar klänningen så upptäcker jag att även den sömmen som jag sydde ned kjoldelen mot livet med var sydd med fel trådspänning, vilket gör att det är den sömmen som drar ihop tyget runt midjan och gör den lite trängre än toilen. Så sannolikt hade jag kunnat sy i blixtlåset med 1,5 cm sömsmån som jag hade tänkt men, men... Jag tar fram sprättaren och sprättar bort den sömmen och syr ingen ny.

Härirfrån flyter sömnaden på och det är ju inte illa med tanke på att det som nu återstår är att fålla kjolen! Jag kom på att jag skulle använda horsehair braid för att få kjoldelen att stå ut lite och inte bara hänga rakt ned. Använde mig av samma tutorial som när jag sydde den här klänningen.

Dagen därpå skulle vi åka till bröllopet. Jag hade länge funderat på att sy en matchade aftonväska men hade inget mönster. Jag gick ned på morgonen när jag vaknade och kollade vilka bågar jag hade hemma och hittade en supersnygg en, som jag nästan glömt bort. Den påminde lite om den här bågen, fast den var mycket mindre. Men eftersom mönstret var gratis så laddade jag ned det för att ha som utgångspunkt och sedan använde jag mig som vanligt av denna tutorial för att få till ett mönster anpassat för rundade börsbågar. Det blev rätt på andra försöket - yay! För att matcha klänningen lite extra mycket så sydde jag en exakt likadan rosett som på klänningen, fast i det andra tyget. Jag fodrade med ett rosarutigt tyg fyndat på loppis och inuti finns två fickor som ger möjlighet få lite ordning på väskans innehåll. Jag fick plats med min fina, ganska nya kamera, några näsdukar, kontokortshållare, läppglans och mobiltelefon - perfekt storlek på aftonväska om du frågar mig!
Ja, så det var min väg från toiles till en färdig outfit och så här blev det! Det prickiga tyget kommer från Ohlssons tyger och det gula med blommor kommer från Tygfabriken. Jag måste säga att jag tycker att det var värt alla timmar det tog att få till den här klänningen - jag tycker den sitter som en smäck och är drop dead gorgeous!Här är en närbild på klänningens rosett och även klänningens tyg som jag bara älskar!
Och faktiskt, fast jag nästan inte trodde att jag skulle säga det, så är jag lite sugen på att få till en ärm som är lite längre så att jag också kan sy höst-och vinter klänningar i denna modell!
4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du inte gav upp när toilerna krånglade för klänningen är verkligen jättefin! Jag gillar speciellt de gula detaljerna.

//Karin

Maria sa...

Wow, snygg klänning! Den klär dig verkligen.

Mrs.Bao 包 sa...

Alltså vilken klänning! Underbar färgklick och du strålar ikapp med solen. Älskar den. :D
/Agneta

Popcorn sa...

Tack alla för komplimangerna! Ja, den blev ju helt underbar till slut efter allt slit! Och det bästa är att jag ju har ett mönster som jag vet passar till nästa modell!