lördag 21 juni 2014

Lilou dress

Till slut så blev det ju riktigt bra, men inte perfekt. Men det var en inte alltför spikrak väg dit... Både fjärilstyget och det prickiga tyget kommer från Ohlssons Tyger.


När jag gick med i Brittas Sew along så var tanken att jag skulle sy en Emery Dress att ha på midsommar. Jag köpte mönstret och sydde en toile och insåg att jag inte skulle ha tiden som behövdes för att få en perfekt toile när det var ärmar på. Tog fram några av de mönsterböcker jag köpt och fastnade för Lilou Dress från Tilly and the Buttons. 
Trots att den var utan ärmar var det ingen lätt sak att få till toilen. Jag gjorde två och en halv stycken innan jag blev nöjd och ändå var passformen inte så god som på toilen när jag väl hade sytt livet i fintyget. Lärdom: en toile utan eventuellt foder eller eventuella infodringar är ingen toile att lita på...

På livets framstycke höjde och förlängde jag insnitten vid bysten med 2 cm. Istället för att helfodra livet så ritade jag infodringar. När jag så hade sytt klart hela livet så insåg jag att jag hade sytt fast de bakre infodringarna åt fel håll. Det kändes som en tidsödande uppgift att sprätta allt eftersom jag både klippt och stuckit ned sömmarna runtom. Det fanns inte tillräckligt mycket kvar av fjärilstyget till ett nytt liv. Det var dock en fin och varm dag så jag satte småkidsen i bilen och körde 4 mil till närmsta tygaffär och hittade detta prickiga blå tyg. Som kompensation till småkidsen åkte vi till en av deras favoritställen i denna stad och tillbringade några timmar där.
Kom hem, tvättade och tumlade tyget och klippte ut nya delar. Jag breddade även mönstret vid bysten så att det är en storlek större över bysten än vid midjan för det var här den obehagliga överraskningen mellan toile och fintygslivet kom. Den blev alldeles för tight över bysten när jag väl sytt färdigt livet! Jag gissar att det hade att göra med att jag inte sydde infodringar i toilen. Kjoldelen är fantastisk med sina veck men jag ä-l-s-k-a-r att jag tog mig tid att lägga till fickor i sidsömmen (modellen är utan fickor i original). Det är ju helt värdelöst att vara utan fickor! Mönstret till fickorna tog jag däremot från mönstret på Emery Dress och där fanns en riktigt bra beskrivning av hur de lättast sys fast!

När jag tittar på klänningen framifrån är den nu perfekt. Men... nedan ser ni bilden bakifrån. Jag ändrade bakstyckets liv ganska mycket. Jag är kort och fick därför korta av livet 3 cm vid blixtlåspunkten för att livet skulle sluta vid midjan, inte nedanför. Det var en stor glipa i ryggen vid ringningen och jag tog in 4 cm där för att det skulle sluta glipa. Jag är mycket nöjd med det dolda blixtlåset och även här är kjoldelen fantastisk med sina veck. Men...


...det är ju för mycket tyg i livets bakstycke! Jag vet inte hur jag ska göra för att få till det bra. Möjligen behöver insnitten förändras, kanske förlängas och även ändra formen på dem, från pil till mer romb-liknande så att säga. Jag ska kolla upp detta i en fb-grupp jag är med i, det finns många duktiga sömmerskor där som säkert kan ge mig ett tips. För syftet med att jag gick med i Sew alongen var att få till ett perfekt mönster som jag kan använda för att sy upp fler klänningar i. Jag är ju nästan där nu, men behöver lite mer hjälp. Jag kommer dock inte ge upp, för jag gillar den här modellen väldigt mycket. Med sina lite smalare axelband och djupa ringning i ryggen så passar den perfekt till sommarklänningar - jag vill sy fler!Inga kommentarer: