torsdag 29 juli 2010

Fick-klänning






mönster:
Ur "Sy och strik" av Ulla Welinder. Har dock minskat 1 cm på ärmens vidd och 2 cm på fram/bakstyckets bredd för att få en strl. 74. Har själv ritat till fickor och låtsassprund efter en klänning jag såg på JC häromdagen.

material:
bomullsväv och knappar (de är så fint gröna med sina vita prickar!) från Ohlssons Tyger. Resår från Panduro.

resultat:
det blev så fint med fickor och låtsassprund i den gröna färgen. Det ser mer arbetat ut helt enkelt. Och det passade tjejen som hand i handske!

tisdag 27 juli 2010

Djungel-hoodie






mönster:
Ottobre 4/2008, strl. 116

material:
jag har äntligen beställt lite mer av det underbara djungeltyget från JNY. Det är så fint och har så många fina färger att matcha med. Röd jersey från lokala tyghandeln och muddväv från Stoff och Stil.

resultat:
det här är en beställning från min yngsta son. När han fick se djungeltyget sa han:
- Jag vill ha en långärmad tröja med huva i det där tyget.
Det var ju bara att sätta igång. Leta mönster, hitta mönster, klippa och så sy.
Egentligen skulle det vara ett kantband på huvan, men eftersom djungeltyget är i ganska tjock interlock tyckte jag inte att det skulle bli bra. Jag hade tänkt att ha djungeltyget utåt på huvan och fodra med det röda, men när sonen provade huvan för att se så att det inte behövdes en dragsko i framkanten så sa han själv att han inte ville ha "det varma" tyget inåt utan "det mjuka" (djungeltyget). Kunden har ju alltid rätt så jag gjorde som han ville.
Jag tyckte inte det fanns några bra instruktioner för att sy fast hoodien, men jag lyckades lösa det ganska bra tycker jag. Som jag skrev ovan så finns det så många fina färger att matcha med i djungeltyget. Men jag tog ingen av dem, jag tog rött, som jag har sett i andra sybloggar och det ångrar jag inte. För att fånga upp den röda färgen än mer så sydde jag stickningarna i rött.

söndag 25 juli 2010

Ballongshorts

mönster:
ur "Sy och strik" av Ulla Welinder. Gjorde dock inget sprund längst ned med band att knyta eftersom bäraren av byxorna mer än gärna knyter upp det mesta hon får syn på...

material:
bomullstyg från Panduro. Resår från Bibbis Textil.

resultat:
jag tyckte om modellen som passar bra till kortärmade toppar. Lättsydd och det är ju alltid ett plus!

fredag 23 juli 2010

Stars for stars


mönster:
body till dottern i strl. 74 och t-shirt till yngsta sonen i strl. 116 enligt de här mönstren.

material:
stjärnor från JNY och muddväv från Stoff och Stil.

resultat:
när jag fick tyget med stjärnor visste jag inte hur tunt det var, men det visade sig vara t-shirt-tunt. Såg direkt framför mig att jag skulle bryta av med limegrönt och det blev precis så härligt som jag tänkt mig. Det glädjer mig att tyget inte "spricker" lika mycket när man drar i det som JNY:s vita moln på röd botten i interlock.

Jag testar mig fortfarande lite fram när det gäller placering av tryck-knappar på bodyn och på den här hade knapparna i grenen kunnat sitta närmre varandra och den yttersta knappen på axeln hade kunnat sitta närmre halslinningen. Learning by doing heter väl det tror jag...

onsdag 21 juli 2010

Mera elefanter

mönster:
som den här.

material:
lila elefanter från Stoff och Stil i single jersey.

resultat:
jag tycker så mycket om det här tyget och även mönstret. Små tunikor är sköna och svala i den varma sommaren!

Det här är det sista plagget i beställningen och nu är allt klart att levereras - kul!

måndag 19 juli 2010

Kusinmatchning

mönster:
t-shirten, strl. 134, är samma som den här (fast istället för att bandkanta sydde jag dit muddar) och bodyn, strl. 74, är samma som den här.

material:
orange moln från JNY. Vit mudd från Stoff och Stil.

resultat:
det här är den andra delen i beställningen jag håller på med.

Till slut blev det ju bra... Bodyn syddes utan slarvfel, men t-shirten...oj, oj, oj! När jag hade sytt ned arm- och halsmudd och skulle sy fast mitt märke så upptäckte jag till min fasa att jag hade sytt fast halsmudden bak och fram! S-u-c-k! Det var bara att ta fram sprättaren och sprätta raksömmen och sedan overlocksömmen. Sydde fast halsmudden igen, men eftersom jag redan hade sytt en gång ville jag försöka sy utan att den skar av något tyg. Var dock lite slarvig och upptäckte när jag sytt fast halva halsmudden att jag hade lyckats få en glipa mellan mudden och tyget på två ställen. Lät allt sitta fast i overlocken och sprättade - igen. Men sedan gick allt smärtfritt.

Hoppas kusinerna kommer trivas i sina kläder!

onsdag 14 juli 2010

Semestertider!


Jag älskar värmen och solen! Den här sommaren har det redan blivit många stranddagar, flera dagar i mamma och pappas sommarstuga, gäster och vänner, släktingar och körkompisar. Bloggtorkan beror inte på att jag inte syr, men jag har inte sytt i samma utsträckning som tidigare.

mönster:
Jag har fått en stor beställning och i den ingick önskemål om en solhatt i trikåtyg. Något sådant mönster hade jag inte och jag hade inte heller sett någon annan som sytt i trikå. Men så gick jag in på en affär häromdagen och där hittade jag en solhatt i trikåtyg. Köpte den omedelbart och ritade av! Det här är storlek 42-44.

material:
fordonstyg och lila jersey från Mjuka Tyger. Brättets undersida samt resårkanalen är i lila jersey. Resår från lokala tyghandeln.

resultat:
jag är så nöjd med mönstret och det kommer inte vara svårt att varken förstora eller förminska. Det är roligt att ha ett mönster för solhatt i trikåtyg eftersom det ju är de tygerna jag har mest av!

onsdag 7 juli 2010

Shorts



mönster:
Ottobre 3/2010, men avkortat på längden enligt minsta killens önskemål.

material:
bomullstyg från Stoff och Stil. Resår och snörstopp från Bibbis Textil.

resultat:
byxor med fickor och fuskgylf ser helt klart mer arbetade ut - och är det också! Att sy byxor till min minsta kille utan fickor är inte aktuellt så mycket som han samlar i sina fickor (förutom den obligatoriska sandlådan...). Roligt att sy i vävt tyg - det blir ju mest trikåtyger jag syr i. Min yngsta kille tycker mycket om shortsen och är nöjd med längden på dem. Färgen på det undre kortet motsvarar verkligheten bäst!

Brallor


mönster:
Ottobre 3/2010 har använts till båda. Enligt mönsterschemat till de gröna. De grå är omritade till ett helt stycke (utan sidsöm) samt med ställbar resår i midjan (enligt beställarens önskemål).

material:
Grå velour från tyghandlare i Göteborg, grön velour från Mjuka Tyger. Resårer från Bibbis textil.

resultat:
Byxorna är långa i längden, men eftersom det är resår i bensluten gör inte det någonting. Jag tyckte mycket om modellen på de gröna byxorna. De grå är en beställning, men jag hoppas att ettåringen som ska ha dem tycker om dem! Det är ju lite extra pill med de ställbara resårerna i midjan, men det är ju väldigt praktiskt!