söndag 30 maj 2010

Passar till det mesta!

Har länge saknat ett par vita örhängen. Alltid bra att ha, passar till det mesta. Dessa är gjorda av månsten och olika vita sötvattenspärlor. De här kommer jag använda ofta!

fredag 28 maj 2010

Jag har blivit med logga!


Kolla! Har sytt mitt första plagg med min logga. Ser ju oerhört proffsigt ut måste jag säga! Den här kortärmade tunikan är en del av ett beställt set. Tillhörande brallor blir nog färdiga till veckan.
mönster:
Samma som denna, men kortärmad variant.
material:
Moln i interlock från JNY, velour från Ohlssons tyger, mudd från Stoff och Stil.
resultat:
Först beställde min kollega ett par röda velourmuddbyxor och sedan kom hon på att hon ville ha en matchande somrig topp. Det var också beställaren som önskade att ärmarna skulle vara i velour för att matcha brallorna. Själv var jag lite skeptisk till att blanda interlock och velour, men hon har koll min kollega, för det blev riktigt snyggt!

onsdag 26 maj 2010

Min första body


mönster:
Ottobre 1/2006. Det är enligt mönsterschemat strl 68, men den är gigantisk (i jämförelse med en strl 68 från Lindex) så jag kommer öka den två centimeter på bredden så är den perfekt som strl 74. Jag hade önskat att knäppningen satt längre upp mot magen, som på Villervallas bodies, men jag vet inte om jag törs rita om mönstret...

material:
brun interlock från E-slöjd, randig jersey från Mjuka tyger, mudd från Stoff och Stil. Mellanlägg och Totaly Stable från Bibbis textil.

resultat:
Trots att söta fröken verkligen behövde nya bodies har jag dragit mig för att sy body. Tyckte det verkade svårt med kantningen vid benen. Men nu när den första bodyn är sydd är jag mycket nöjd. Det var inte alls så svårt som jag trodde, fast jag kommer inte sätta i tryck-knapparna efter midnatt nästa gång. Det ÄR ju så skönt att bli färdig, men det BLIR ju ofta fel när jag fixar och trixar för sent!

Hjärt-applikationen är jag nöjd med även om sömmen vid hjärtats högra "kulle" inte blev riktigt så nära kanten som jag ville.

Kommer våga mig på att sy fler bodies, på sy-listan står kortärmad body.

måndag 24 maj 2010

Fordon och elefanter


mönster:
Ottobre 4/2008. Sydde dock halsmudd istället för att kanta.

material:
Lila elefanter från Stoff och Stil, lila fordon och enfärgad lila från Mjuka Tyger. Mudd från Ohlssons tyger.

resultat:
Den med fordon var en beställning och när jag ändå höll på att klippa till tyg så var det ju lika bra att göra en till min 4-åring. Jag satt och sydde till sent in på natten och lyckades sy halsmudden bak och fram...Som tur är var det på tröjan till min unge och dessutom hade jag bara tråcklat fast den så det var inte så svårt att sprätta - men tråkigt!

Tycker storlekslapparna är fula, men praktiska. Placerade dem vid sidan av sömmen på halsmudden istället för mitt på som jag brukar, men jag tror jag kommer återgå till att sätta dem mitt på sömmen för det blev inte så snyggt.

Tröjan levererades idag och mottagaren blev glad över tyg- och modellval samt färgställning - tur, för jag hade fått helt fria händer med enda restriktionen "inte så skrikiga färger". Den gröna är ju väldigt grön, men dämpades lite av de lila ärmarna och den svarta halsmudden. Det är bara att hoppas att tröjan passar lille A. Jag är också nöjd med färgställningen och resultatet.

Min fina unge skulle absolut ha den långärmade nysydda tröjan trots sommarvärme redan vid tiotiden imorse - det är det bästa betyget jag kan få! Under eftermiddagen bytte han dock till en t-shirt. Vet inte hur jag lyckades, men sömmen på halsmudden sitter inte exakt mitt bak och det stör mig - men inte så mycket att jag sprättar och gör om ; )

söndag 23 maj 2010

Det bästa med att göra sina egna smycken...


...är att jag kan vakna upp en dag och sakna ett par örhängen till dagens outfit och så inom högst en halvtimme (för de stora örhängena, de med bara en halvädelsten tar fem minuter) har jag ett par snygga örhängen.

Tycker mycket om de som är modell större. De passar bra till min "nya" kortare frisyr (ett halvår gammal). När jag hade riktigt långt hår syntes ju inte örhängena för allt hår! Det kommer definitivt bli fler lite större örhängen.

fredag 21 maj 2010

Modig och nöjd





mönster:
Elly raglanblus i Ottobre 6/2008

material:
Moln från JNY, interlock från E-slöjd, mudd från Stoff och Stil

resultat:
Jag tyckte den blev fin. Jag hade aldrig sytt smock innan och provsydde på en överbliven tygbit först. Var nöjd med det resultatet och sydde så på plagget och jag tycker det blev lagom rynkigt.
Jag tog hjälp av Klara med K:s tutorial för att få en slät halsmudd (tack) och Gekkos tutorial kring att sy resårkanal till ärmarna (tack).
När jag hade kommit så långt tyckte jag dock att jag ville ha något som fångade upp det röda. Funderade över en applikation, men smocket gjorde att jag inte tyckte det passade. Kanske lägga till en volang i det röda molntyget längst ned? Men, nej, det kändes inte heller bra. Var lite modig och sydde för första gången rullfåll och det fångade upp den röda färgen i ärmarna på ett fint sätt, precis som jag önskade!

Triologi


Det var svårt att få bra foton på den här modellen. Den är mycket finare på än liggandes på matbordet... Sötvattenpärlor i korall, gul och cerise färg på vita organzaband. Något att ha på sommarens alla fester!

Sy- och smyckesblogg

Tänkte att det väl är dags. Att bidra i hobby-bloggsdjungeln. Kollar själv ett antal sybloggar och smyckesbloggar och får en massa inspiration och tips. Vill ge tillbaka, så här kommer jag blogga om mina två passioner; att göra smycken och att sy. Hoppas att några hittar hit så småningom!